Alle on koottu muutamia yleisempiä ohjeita koiran ensiapuun.

Silmätulehdus

Oireet: Kun silmä alkaa punoittamaan, vuotamaan tai rähmimään on koiralla silmätulehdus.

Syitä voi olla useita erilaisia. Katso ettei mikään mekaaninen ärsytä silmää katsomalla luomen alle. Kotona kannattaa aloittaa silmien puhdistus 1 – 2 krt/vrk. Fysiologinen suolaliuos (Na Cl 0.9%) on silmien puhdistukseen paras tuote. Silmien puhdistukseen sopii myös apteekista tai eläinlääkäriasemalta saatava silmähuuhde. Silmiin laitettavien puhdistusaineiden olisi hyvä olla käytettäessä kädenlämpöisiä. Silmätulehdus harvemmin on hätätapaus, mutta vaatii eläinlääkärissä käynnin arvioinnin ja mahdolliset silmätipat edistämään paranemista. Koiralla voi olla myös fysiologisesti silmän muoto sellainen, joka aiheuttaa herkemmin tulehduksia.

Vieras esine suolistossa

Oireet: oksentelu, ruokahaluttomuus, väsymys

Koirat maistelevat mielellään erilaisia tavaroita. Tämä voi joskus aiheuttaa koiralle vaaratilanteita. Mikäli vierasesine on jäänyt mahalaukkuun, voidaan se saada sieltä pois oksennuttamalla koiraa jos syömisestä on kulunut alle 30min. Teräviä luita ei voi oksennuttaa, koska luut voivat repiä mm. ruokatorvea. Ensiavuksi näissä tapauksissa voidaan antaa tankoparsaa (tölkissä) sekä parafiini öljyä suojelemaan suolistoa. Parsan kuidut kietoutuvat luiden ympärille ja kuljettavat ne elimistöstä pois ulostuksen kautta.

Oksennuttamiseen suositellaan vetyperoksidia, mikäli tätä ei ole saatavilla eikä eläinlääkärin hoitoon ole mahdollista päästä, koira voidaan yrittää oksennuttaa 1 tl ruokasuolalla kuitenkin koiran koon huomioon ottaen. Pienelle koiralle annetaan vain ¼ tl. Ruokasuola kostutetaan vedellä ja muotoillaan palloksi. Sitten suolapallo asetetaan koiran nieluun, suun takaosaan kielen päälle. Tarkoitus ei ole että koira nielee suolan vaan, että se saisi kurkussa aikaan oksennusrefleksin. Tätä voi kokeilla vain kerran. Sen jälkeen eläinlääkäriin on lähdettävä viipymättä.

Tukehtuminen

Oireet: kakominen

Koiran kakominen kun kurkussa on vieras esine, voi johtaa koiran tukehtumiseen. Tämä vaatii ripeää toimintaa. Avaa koiran suu esim. painamalla kulmureiden takaa yhtä aikaa oikealta ja vasemmalta puolelta kämmen koiran kuonon päällä. Ota toisella kädellä alaleuasta kiinni ja katso näkyykö esinettä joka tukkii hengitystä. Ota pinsetit tms. avuksi ja poista vieras esine. Joskus esinettä ei saa poistettua ja voidaan kokeilla käyttää painovoimaa apuna. Nostamalla koiraa takajaloista ylös niin että pää osoittaa maahan. Jos et jaksa nostaa koiraa taputa reippaasti sen säkän päälle. Useita kertoja peräkkäin.

Kyyn purema

Oireet: turvotus, läähätys, puremakohdan nuoleminen / hankaaminen

Kesällä liikkuu kyitä metsässä ja lämpimällä asfaltilla. Koira ei osaa varoa kyytä, joten se voi herkästi purra koiraa. Mikäli koiralla esiintyy turvotusta, etsi alueelta kahta reikää 4mm alueelta. Koira tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkky ei leviä sen elimistöön. Kanna koira autoon ja suuntaa eläinlääkäriin. Kyytabletin voi antaa siinä tapauksessa jos koiran kurkku turpoaa ja sen hengitystä on vaivalloista (kortisooni) ja olet konsultoinut eläinlääkäriä. Muussa tapauksessa kyytablettia ei tarvitse antaa. Eläinlääkärissä annetaan tukihoitoja nesteytystä, kivunlievitystä ja tarvittaessa vasta-ainetta. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa myös sivuvaikutuksia, joten eläinlääkäri arvioi sen tarpeellisuuden. Hoito voi kestää useamman vuorokauden. Kotona virtsaamista tulee seurata, mikäli virtsaa ei tule kertoo se munuaisten ongelmista ja eläinlääkäriin on lähdettävä uudelleen.

Lämpöhalvaus

Oireet: Läähättäminen, nopea hengitys, tärinä

Kesä ja lämpimät kelit vaikuttavat eri tavalla eri koiriin. Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Älä jätä koiraa kuumaa autoon tai häkkiin. Lämpötila nousee autossa nopeasti. Ulkolämpötila +20 autossa +85. Koira ei hikoile. Se läähättää sekä haihduttaa hieman anturoiden välistä. 

Riskiryhmät: Pennut, Vanhat, Lyhytkuonoiset koirat. 

Toimenpiteet: Vie koira viileään tilaan. Suihkuta koiraa viileällä vedellä. Jos suihkua ei ole saatavilla käytä märkiä pyyhkeitä, järvi/merivettä. Mahanalus, reidet missä on vähemmän karvaa kannattaa käsitellä ensin. Tarjoa juotavaa. 41 ruumiinlämpö on hengenvaarallinen, koiralle normaali ruumiinlämpö on 38-39. Ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta. Arvioi tilanne, hoida ensiapu ja ota tarvittaessa yhteys eläinlääkäriin.

Kynsi vuotaa verta

Oireet: verta vuotava kynsi esim. kynsien leikkaamisen yhteydessä on leikattu ytimeen saakka

Ei yleensä vaadi erityisiä toimenpiteitä vaan kynsi paranee itsekseen ajan kanssa. Mikäli vuoto on runsasta voi kokeilla perunajauholla tyrehdyttämisessä tai eläinkaupoista saatavilla verenhyydytys jauhetta. Älä anna koiran liikkua, liikkuminen lisää vuotoa. Lämpötilan vaihtelu voi myös aloittaa verenvuodon uudelleen (ulos-sisälle).